Välkommen       Kristdala       Näringsliv       Leva & Bo       Fritid & Kultur       Turism       Evenemang       Nyheter       Samhällsföreningen
 EVENEMANG
 Evenemang
- Alla (29)
- Kyrkor (16)
- Marknad (3)
- Mini-Ã…VC (3)
- Musik (1)
- Tipsrunda (3)
- Övrigt (3)

 Tipsa!
- Evenemang
- Skriv in evenemang

 Veckovis evenemang
- Evenemang vecka

 Årliga evenemang
- Årliga evenemang i Kristdala
   - Kristdala Lucia

 Externa länkar
- Kristdala MarknadKristdala Lucia

Vintermörkret tätnar men snart det dags för ljusets drottning att skänka glädje, ljus och värme i den natursköna Kristdalabygden.

Årets lucia 2016

På onsdagskvällen den 7 december räknade luciakommitten de 445 giltiga röstsedlarna som inkommit i omröstningen. Efter noggrant räknande stod det klart att Frida Björk, som fick 104 röster, blivit utvald som den trettiandra lucian i Kristdalabygden.Traditionen med lucia är stark i Kristdala och intresset verkar öka varje år. De senaste tio åren har antalet röster ökat och i år inkom det rekordmånga röster jämfört med tidigare år. Bertil Nilsson har varit med sedan början 1984 och var en av dem från luciakommitten som överraskade den nyvalda lucian i hemmet. Den nyvalda lucian gratulerades med smörgåstårta, blommor och choklad. Det var en mycket glad och överraskad tjej som öppnade dörren.

- "Jag började gråta. Jag hade verkligen inte förväntat mig att få flest röster" säger Frida när vi satt oss runt köksbordet med mamma Ann-Catrin. Pappa Gunnar jobbar så Frida ringer och berättar nyheten. "Han blev jätteglad och började också att gråta" berättar hon med skrattet i halsen.

Frida har tillsammans med de andra luciakandidaterna och tärnorna övat en hel del på sångerna tillsammans med kantorn Milda Jonasson. - "Det känns lite nervöst men det ska bli jättekul att sjunga i kyrkan" säger Frida som ska sjunga solo i verserna på sången "En stjärna lyser så klart".

Frida sjunger mycket på fritiden men sången är inte det hon mest vill satsa på i framtiden. Frisör är drömyrket och hon tänker sig frisörlinjen i Västervik i första hand när det blir dags att söka till gymnasiet. Kanske blir det en sjungande frisör?

Vid omröstningen samlades 4600 kr in och hälften av de insamlade pengarna får lucian skänka till välgörande ändamål. Frida har valt att skänka pengarna till Barncancerfonden. Jag tycker så synd om alla dem barnen som inte får uppleva sina drömmar och mål. Jag vill att alla ska må bra och få vara med sin familj.

Luciafirandet den 13 december inleds med att lucia och hennes tärnor får åka kortege med häst och vagn i samhället. Det är Fredrik Karlsson på Sågkvarns Gård som hjälper till att arrangera detta. Efter kortegen blir det mingel i vapenhuset och luciatåget äger rum i kyrkan. Vid kröningen medverkar Stefan Lindholm och förra årets lucia Emelie Thunberg.

I luciatåget medverkar tärnor samt sexåringarna Othilia Nilzen och Lovisa Nyman som smålucior, och Rasmus Andersson som tomte. "De små övar för fullt på sin egen sång som de ska sjunga i kyrkan" berättar Ida Eriksson.

Kristdala lucia arrangeras av IF Ariels luciakommitte i samarbete med Döderhults församling och med stöd av lokala företag och föreningar.

Årets luciakandidater 20161. Julia Fredriksson
2. Linnea Eos
3. Wilma Andersson
4. Nathalie Algotsson
5. Emmy Poopuu
6. Maja Nilsson
7. Ida Sandell
8. Saga Jonsson
9. Frida Björk

Klicka på respektive namn för att läsa mer!

~ Arrangör ~

~ Sponsorer & samarbetspartners ~

AB POD, Bertil & Birgitta Nilsson, Coop Konsum, Döderhults Församling, Hembygdsföreningen, J.Nilsson Måleri AB, Kristdala Bygg & Måleri AB, Magnussons Skog & Service AB, Nära dej, Telecenter,
Samhällsföreningen & Sågkvarns Gård.

Skribent: Annicka Gunnarsson
Uppdaterad: 2017-12-10
              VÅRA PARTNERS 2018

 Kristdala  Näringsliv  Leva & Bo  Fritid & Kultur  Turism  EvenemangBygd med historia och anor från medeltiden

Rikt näringsliv med företag & föreningar

Trevligt samhälle med bra boende och service

Fritidsaktiviteter för såväl ung som gammal

Fina smultronställen och vacker natur
Besök något av våra årliga evenemangGULDSPONSORER 2018Notiser från Samhällsföreningen

Anmälan till årets julstämning 2018-10-18

Barngympan fullbokad! 2018-10-08

Anmälan för barngympan är öppen! 2018-09-13

Aktuellt just nu

Lokal utvecklingsplan 2014-2020

Bli medlem i Samhällsföreningen!Följ oss på Instagram #kristdalabygden


Kristdala Samhällsförening

E-post: info@kristdala.se


Hyr en stuga i Kristdalabygden!

Turistbroschyr
Kristdala.se

Kristdala
Näringsliv
Leva & Bo
Fritid & Kultur
Turism
Evenemang
Nyheter

Hitta rätt

Hitta A-Ö
Webbplatskarta
Om webbplatsen

Sök på sajten

Följ oss

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube


Gör till startsida
   Copyright Bardic Design 2005-2018